Een laryngectomie beïnvloedt het reukvermogen en, tot op zekere hoogte, het smaakvermogen. Na de laryngectomie ademt u niet meer door de neus, en verrassend genoeg is het reukvermogen nauw verbonden met ons smaakvermogen. We leggen de relatie uit tussen uw neus, ademhaling en de smaak, en geven we u enkele tips om uw reuk- en smaakvermogen terug te krijgen.
Uw neus doet meer dan alleen ruiken – het verwarmt, bevochtigt en filtert de lucht die u inademt. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de lucht de juiste lichaamstemperatuur heeft en voldoende vocht bevat wanneer deze uw longen bereikt, zodat ze goed kunnen functioneren. Een van de grote uitdagingen na een laryngectomie is dat deze functies van de neus verloren gaan, en u zult droge, koude en ongefilterde lucht inademen.
Heat and Moisture Exchangers (HMEs) ook wel kunstneuzen genoemd, zijn apparaten die over het stoma worden geplaatst en u in staat stellen door heen te ademen, waardoor de ingeademde lucht wordt bevochtigd en verwarmd. Ze helpen de slijmproductie en hoesten te verminderen, terwijl ze irritatie in de luchtpijp verlichten wanneer ze 24/7 worden gebruikt.
Aangezien u niet langer door uw neus ademt, kan het reuk- en smaakvermogen na de operatie anders zijn. Maar mensen met een laryngectomie hebben enkele hulpmiddelen die ze kunnen gebruiken om hun smaak- en reukvermogen te verbeteren.
Het is verrassend dat ons reukvermogen verantwoordelijk is voor ongeveer 80% van wat we proeven. Zonder ons reukvermogen is ons smaakvermogen beperkt tot de vijf smaakgevoeligheden die we allemaal kennen: zoet, zout, zuur, bitter en umami. De reukreceptoren die ons reukvermogen mogelijk maken, bevinden zich in de neus en neusholtes.
De neusluchtstroom-opwekkende manoeuvre, ook wel de beleefde gaap techniek genoemd, is een eenvoudige en discrete methode die mensen met een laryngectomie helpt hun reukvermogen te verbeteren, waardoor hun eetervaring wordt verrijkt.
Professionele begeleiding van clinici en Atos kan mensen met een laryngectomie helpen bij het leren en beheersen van de beleefde gaap techniek, zodat ze de nodige ondersteuning krijgen om hun reuk- en smaakvermogen na een laryngectomie te herstellen.
Bekijk een video-uitleg van de techniek:
Grondiger kauwen van voedsel wordt aanbevolen, omdat het de smaakbeleving verbetert. Dit komt doordat de neus en keel dezelfde luchtweg delen, waardoor aroma's via de achterkant van de mond naar de neus kunnen komen. Deze techniek, in combinatie met de "beleefde gaap" techniek, kan helpen om uw zintuiglijke ervaring tijdens de maaltijden na de operatie te verbeteren.
Ons reukvermogen draagt veel bij aan het genieten van de bijzondere momenten in ons dagelijks leven. Het gebruik van deze technieken kan mensen met een laryngectomie helpen om hun reuk- en smaakvermogen na de operatie terug te krijgen en hen ondersteunen tijdens hun herstel na een laryngectomie.
Als u alle bronnen wilt bekijken over ademhaling na een laryngectomie, bezoek dan onze pagina 'Ademhaling na Laryngectomie'.
Delen